tisdag 12 juni 2012

The time is Now - Grilla för hälsan och viktnedgången.


Hej, Nu tänkte jag en tid framöver fokusera bloggandet på mat.
Jag tänkte guida, inspirera och övertyga er att göra en kostomläggning.
Jag börjar med en liten anekdot från helgen. Vi hade en terminsavslutning på true sports & adventures
Grillning - Naturlig kost på terminsavslutnigen
Vi grillade, drack, och hade det allmänt trevligt. Alla deltagare fick ta med familj, vänner och bekanta. Plötsligt sitter jag framför en man, vilket för mig var en ny bekantskap. Efter att vi presenterat oss traditionsenligt började vi naturligtvis prata om kost. Han berättade att hans familj för några år sedan ofrivilligt tvingats till att grilla varje dag i tre månader på grund av en husreparation, och det hade resulterat i att alla i familjen hade gått ner de där extra kilona som många får när de börjar passera 30-35 års åldern. I mina öron var det fullt naturligt, naturligtvis eftersom de lagt om kosten till en mer naturlig kost.

Varken vänster eller höger figur är att rekommendera
Vad är naturlig kost? Min utgångspunkt är evolutionen.
 Vad är vi gjorda och konstruerade för?  Blickar vi tillbaka så har vi svaren, men de kan vara svårt att hitta belägg för allt. Nästa steg är att titta på naturfolken. Det finns flera olika naturfolk och många har olika typer av kosthållning. Några äter mer eller mindre uteslutande animalisk föda och därmed ligger väldigt lågt på kolhydrater, medan andra äter desto mer vegetabilier och har ett energiintag bestående uppemot 70 %  av kolhydrater.Så vad är då naturlig mat? Debatten kring LCHF har blivit lite enkelspårig. Det massmediala fokuset har uteslutandes koncentrerats kring viktminskning och då har kolhydraterna fått representera upphovet till allt ont, men jag vill nyansera debatten, gå vidare och lyfta blicken och redogöra för de andra hälsovinster som finns att vinna på att lägga om kosten till en mer naturlig kost. I andra sammanhang har proteinet ansetts vara skadligt och främst det röda köttet. Där hänvisar man till studier som visar ett samband mellan rött kött och cancer. Till sist har vi det omtalade fettet och i synnerhet det mättade fettet. I debatten och i tidigare forskning har lyft fram studier som visar någon form av koppling mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar, med det höga kolesterolet som främsta indikator.
massajernas kost innehåller stora mängder mättat animaliskt fett och små mängder kolhydrater.
Varför har inte de några större problem med hjärt-kärlsjukdomar?












 Som ni säkerligen märker och till viss del känner emellanåt så orsakar allt något ont. men saker och ting måste sättas i sitt sammanhang. Till och med vatten, som är direkt livsnödvändigt för vår överlevnad kan vara direkt dödligt om det konsumeras i allt för stora proportioner. Många utav er känner nog vid flertalet tillfällen en form av uppgivenhet. Och då kan man ställa sig frågan igen vad är då naturlig mat? Jag vänder mig och ber även er vända er ytterligare en gång till evolutionen och våra naturfolk för att söka svaret. Svaret tror jag att du säkert listat ut så här långt, om inte så ber jag dig lyfta blicken så finner du oftast svaret närmare än du tror. Naturlig mat är mat beståendes utav energiämnen (kolhydrater, fett och proteiner) och näringsämnen (vitaminer och mineraler) i dess naturliga form utan tillsatser och industriell påverkan. 
Detta är inte en fisk och inte naturlig mat även fast många dagisbarn tror det
 Nästa steg är att hitta en balans som passar dig, och då skall du ta hänsyn till din livsstil och din målbild. Tyvärr har debatten förenklats å det grövsta och man har basunerat ut en ”one size fits all” variant. Den heter LCHF och kommersialiseras ut i dess striktaste form (nollning av kolhydrater). Inget ont om det, men det passar inte alla. Jag citerar gärna en kampanj som jag växte upp med under 90-talet för att tydliggöra att alla inte är 1.80 cm långa, har skostorlek 42, medium i klädstorlek och motionerar regelbundet etc. Kampanjen jag pratar om var en antirasistisk kampanj med Hip-Hop gruppen Latin kings och Dogge Dogelito som frontfigurer, och den löd: ”Alla lika, alla olika”. Har vi det i beaktning när vi pratar naturlig mat så börjar det klarna, samtidigt som vi börjar ana komplexiteten i det hela. För att runda av och summera så repeterar och klargör jag gärna vad som är naturlig mat:
Ganska osexig illustration av naturlig mat måste jag säga
Titta på bilden högst upp från vår terminsavslutning för mer inspiration

Naturlig mat är mat beståendes utav energiämnen (kolhydrater, fett och proteiner) och näringsämnen (vitaminer och mineraler) i dess naturliga form utan tillsatser och industriell påverkan, med andra ord mat som vi är konstruerade för. Det finns dock några livsmedel som vi tar för givet som naturliga, men det får bli en så kallad cliffhanger.

Innan jag avslutar så vill jag uppmana dig att grilla så mycket du kan och vill under sommaren!
Hasta luego!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar