tisdag 5 juni 2012

Jag är partiell schizofren


Ulcerös Kolit tillhör gruppen autoimmuna sjukdomar.
En snabb beskrivning av autoimmuna sjudomar är följande: "Sjukdomstillstånd där immunförsvaret attackerar egen vävnad. Med andra ord så kan man säga att det är en schizofren sjukdom.

Termen "schizofreni" betyder ungefär "kluvet psyke". Typiska symtom hos en person som lider av obehandlad schizofreni är gravt desorganiserat tänkande, vanföreställningar och hallucinationer.

Lite lättsamt tolkat så är det precis vad som händer vid en autoimmunsjukdom som Ulcerös Colit.
Men att säga att jag lider av schizofreni klingar inte positivt.

En annan sjukdom som är på tapeten idag är bokstavsdiagnosen ADHD. Jag finner en del liknelser och paralleller även här. ADHD är en diagnos som man oftast får när man har ett överskott på energi och har svårt att koncentrera sig. Jag har också noterat att många framgångsrika människor kommer ut och avslöjar att de lider av ADHD.  Lite lättsamt brukar jag säga att jag är partiellt ADHD i och med mitt överaktiva immunförsvar? Det låter lite mer sexigt och trendigt än att säga att jag lider av Ulcerös colit.

Lite mer fakta om autoimmuna sjukdommar
Autoimmunitet innebär att immunförsvarets attackerar egen vävnad, vilket kan yttra sig i sjukdomar eller bortstötning av organ vid transplantation. Alla människor har en viss grad av autoimmunitet, men när den blir för hög blir den skadlig. De flesta människor har en låg autoimmunitet, vilket verkar främja hälsan. För hög autoimmunitet orsakar sjukdomar. Med upp till 50% förklaras autoimmunitetens uppkomst med "okänd utlösande faktor", dock har en mycket stor andel patienter (ca 80%) rapporterat känslomässiga stressorer före insjuknandet, och psykisk stress antas spela en stor roll för den bakomliggande orsaken
Autoimmuniteten verkar både ha ärftliga och miljömässiga orsaker, dvs att personen har en medfödd benägenhet att reagera autoimmunt men det krävs som regel vissa yttre faktorer för att det skall inträffa, så kallade triggers aka kallade miljömässiga orsaker.

Autoimmuna sjukdomar kan drabba flera kroppsliga organ och funktioner. Till autoimmuna sjukdomar hör bland annat Guillain-Barrés syndrom (GBS), reumatoid artrit (RA), multipel skleros (MS) och diabetes (DM typ 1) samt ulcerös colit.

Indelningar
Som jag tidigare nämnde så yttras dessa sjukdomar på olika sätt. Några är totalt schizofrena medan andra är mer målmedvetna.
De autoimmuna sjukdomarna indelas i lokala och systematiska sjukdomar. De lokala autoimmuna sjukdomarna drabbar ett specifikt organ, såsom huden (vitiligo), sköldkörteln (Graves sjukdom), och i mitt fall Ulcerös Kolit (tjocktarmen). De systematiska autoimmuna sjukdomarna beror på antikroppar som inte är vävnadsspecifika, och yttrar sig i form av sjukdomar som SLE och ledgångsreumatism.
De autoimmuna sjukdomarna behandlas av läkare som är specialiserade på det organ eller den kroppsfunktion som drabbats. Medicin för behandlingen är ofta immunsupressiv och antiinflammatorisk. Det är med dessa mediciner som jag har behandlats de senaste 15 åren, och det med blandade resultat.  

Nu räcker, fortsättning följer!
Hasta Luego.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar